Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste nieuwtjes en leukste weetjes van donderdag:
1. Catalonië gaat naar de stembus om een nieuw regionaal parlement te kiezen. Volgens opiniepeilingen komt circa de helft van de parlementszetels in handen van tegenstanders van de onafhankelijkheid en de andere helft in handen van separatisten.
De Spaanse regering stuurde de Catalaanse volksvertegenwoordiging naar huis in de crisis die ontstond na het eenzijdige referendum over de afscheiding van de autonome deelstaat. De premier van Catalonië, Charles Puigdemont, vluchtte naar Brussel. Hij doet vanuit België een laatste oproep aan zijn regio-genoten om zijn partij te steunen en daarmee de hoop op onafhankelijkheid levend te houden.
2. Van een gesneuvelde reputatie kan oud-bankier Dirk Scheringa niet spreken. In november werd hij directeur van het cryptobedrijf ICO Headstart, een platform dat bedrijven die een nieuwe cryptomunt lanceren doorlicht.
Om de plannen te financieren geeft ICO Headstart zelf een nieuwe munt uit: de MOAT. Daarmee heeft het bedrijf 11,5 miljoen euro opgehaald, werd woensdag bekend. Mooi voor Scheringa, maar de vraag is of zijn nieuwe ondernemersvriendjes bij ICO Headstart wel te vertrouwen zijn.
3. De schepper van litecoin heeft al zijn litecoins verkocht, maar dat is niet omdat hij niet meer geloofd in de cryptomunt. Charlie Lee wil belangenverstrengeling voorkomen.
“Elke keer als ik tweette over de koers van litecoin of over nieuws, kreeg ik het verwijt dat ik dit alleen maar deed om er persoonlijk beter van te worden", schrijft hij in een bericht op Reddit. "Sommige mensen dachten zelfs dat ik aan ‘short selling’ deed met litecoin." Lee blijft wel betrokken bij litecoin en cryptomunten in het algemeen.
4. De werkloosheid staat op het laagste punt in acht jaar. 397 duizend mensen zaten in november thuis zonder betaald werk, terwijl ze wel op zoek waren naar een baan. De rest van deze groep niet-werkenden, bijna 3,9 miljoen, bestond uit mensen die niet recent hebben gezocht en/of niet direct voor werk beschikbaar waren.
5. De rechter doet uitspraak in een fraudezaak rond de aanbesteding van openbaar vervoer in Limburg. De NS zou volgens de aanklagers de topman van concurrent Veolia hebben ingepalmd met een schimmig juridisch bouwsel waardoor hij stiekem in dienst was van de NS. In ruil daarvoor speelde deze directeur documenten door naar de concurrent. Oud-topman van het spoorbedrijf Timo Huges hoorde 12 maanden cel tegen zich eisen.
6. Na 6 jaar en 1,9 miljard dollar aan financiering heeft Magic Leap eindelijk de augmentedrealitybril laten zien waar de startup aan werkt. Het huidige ontwerp is bedoeld voor ontwikkelaars en moet in de loop van 2018 beschikbaar komen.
Het apparaat ziet eruit als een enorme zonnebril, met aan beide kanten camera's en sensoren. Gebruikers moeten een kastje dragen dat de bril aandrijft. Grote vraag: gaat iemand dit ding ooit echt dragen?
7. Apple heeft toegegeven dat het iPhones met verslechterde accu's minder laat presteren. Daarmee wil het techconcern naar eigen zeggen voorkomen dat de telefoon zichzelf plotseling uitschakelt als het accupercentage beneden de 30 procent komt. Dat was een probleem waar sommige Apple-gebruikers begin dit jaar mee kampten.
Voor critici is dit het bewijs dat Apple oudere iPhones bewust langzamer maakt om de verkoop van nieuwe modellen aan te jagen. Dit is een complottheorie die al jaren de ronde doet op internetfora.
8. Ook het Huis van Afgevaardigden heeft ingestemd met Trumps belastingplannen, de grootste hervorming van de Amerikaanse belastingwetgeving in dertig jaar tijd. De goedkeuring is een grote overwinning voor de president. "Ik beloofde het Amerikaanse volk grote, mooie belastingverlagingen voor Kerstmis. Na de laatste stemming over deze wet, is dat precies wat ze krijgen", zei Trump in een schriftelijke verklaring.
Uit een doorrekening van de plannen blijkt iets heel anders. Vooral bedrijven en rijke Amerikanen gaan minder belasting betalen en de staatsschuld loopt op met 1,5 biljoen dollar.
9. Voor de vierde keer dit jaar is een Noord-Koreaanse soldaat overgelopen naar Zuid-Korea. Een naar verluidt 19-jarige jongen dook rond 8.00 uur 's morgens ineens op bij de streng bewaakte gedemilitariseerde zone tussen beide landen. Zuid-Koreaanse grensbewakers zouden zo'n twintig waarschuwingsschoten hebben gelost naar Noord-Koreaanse troepen die op zoek waren naar de overloper.
"Onze militairen hebben de man in veiligheid gebracht en hij zal worden ondervraagd om de achtergrond en het motief van zijn besluit te achterhalen", aldus een woordvoerder van het Zuid-Koreaanse leger.
10. EU-commissaris Frans Timmermans heeft dan wel de 'nucleaire optie' ingezet om Polen op het rechte pad te krijgen, de Poolse regering is niet onder de indruk. De president is gewoon van plan om zijn handtekening te zetten onder de controversiële wetgeving die het juridisch systeem moet hervormen. Andere EU-landen zijn bezorgd dat de rechtspraak daardoor onder politieke controle komt.
Polen kan uiteindelijk zijn stemrecht als EU-lidstaat verliezen, maar het is onwaarschijnlijk dat het zover komt. Daarvoor moeten de EU-landen het unaniem eens zijn en Hongarije heeft al gezegd Polen te steunen. Het optreden van Timmermans speelt de Poolse regering volgens NOS-correspondent Jeroen Wollaars juist in de kaart. "Zo laten ze zien dat ze zich blijven verzetten tegen Brussel. En dat valt bij de kiezers heel goed."
Nieuws inhalen? Lees hier de belangrijkste punten van gisteren »
Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van woensdag:
• Dit worden de 3 beleggingsthema’s voor 2018, volgens het fondsenhuis dat $ 5.700 miljard beheert
• De broertjes Winklevoss bewaren de sleutel tot hun bitcoinfortuin van $ 1,3 miljard op papier